Ο Ιδρυτής Μας

Ο Robert Stephenson Smyth Baden Powell γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1857 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν ιερέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ονομαστός έγινε στην πατρίδα του με την υπεράσπιση της μικρής πόλης Mafeking στην Ν. Αφρική στον πόλεμο μεταξύ των Άγγλων και των Ολλανδών αποίκων (Boers).  Με την εφευρετικότητα του και τη βοήθεια των μικρών παιδιών σε διάφορες βοηθητικές εργασίες κατάφερε να κρατήσει την πόλη χωρίς να παραδοθεί για επτά μήνες, 217 ημέρες. Ο B.P. γι’ αυτή την επιτυχία του έγινε ήρωας της χώρας του και ανακηρύχθηκε ο νεώτερος στρατηγός στα 43 χρόνια. Στα 50 του χρόνια αποστρατεύεται και του ζητείται να βοηθήσει στον εμπλουτισμό του προγράμματος του <παιδικού Σώματος>.  Η ιδέα του άρεσε και έτσι ετοίμασε, με την εμπειρία πού είχε αποκτήσει στη Νότιο Αφρική ένα πρόγραμμα, το οποίο μετέπειτα έγινε και βιβλίο που το ονόμασε <Προσκοπισμό για παιδιά>.

Τις ιδέες αυτού του προγράμματος σκέφτηκε να τις βάλει σε εφαρμογή και ο ίδιος και έτσι πραγματοποίησε από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου του 1907 μια κατασκήνωση στο μικρό νησί Brownsea. Στην κατασκήνωση συμμετείχαν 24 παιδιά τα οποία δοκίμασαν για πρώτη φορά τις διάφορες ελκυστικές πλευρές του Προσκοπισμού δηλαδή κατασκηνωτική τεχνική, μαγειρική, ξυλουργική, ορειβασία, ναυαγοσωστική, βραδινές πυρές, παιχνίδια, ψυχαγωγία κλπ. Τα παιδιά έμειναν ευχαριστημένα από αυτή την κατασκήνωση και ο B.P. ήταν πλέον σίγουρος για την επιτυχία της προσπάθειας του.

Έτσι ξεκίνησε ο Προσκοπισμός ο οποίος πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και ο ίδιος αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του σ’ αυτόν.

Τον Αύγουστο του 1920 στο Λονδίνο στο πρώτο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη ανακηρύχθηκε Αρχιπρόσκοπος του κόσμου. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν το 1937 στο 5ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη της Ολλανδίας. Κατόπιν Αποσύρθηκε στην Κένυα στην αγαπημένη του Αφρική, όπου στις 8 Ιανουαρίου του 1941 επέστρεψε στο Δημιουργό του.

Ο Ιδρυτής του Ελληνικού Προσκοπισμού

Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης γεννήθηκε το 1872 στην Αθήνα και καταγόταν από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.Το 1899 λαμβάνει το δίπλωμα Καθηγητού Γυμναστικής. Η αγάπη του για τον αθλητισμό τον οδηγεί να γίνει άριστος αθλητής της γυμναστικής.

Υπήρξε Διευθυντής του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και καθηγητής της γυμναστικής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο του Δημήτρη Μάκρη.

Η αγάπη του για τη φύση και τη ζωή της υπαίθρου ήταν απεριόριστη. Μεγάλες πεζοπορίες και ορειβασίες, καθώς και περίπατοι με βάρκα και η κολύμβηση ήταν μέρος της καθημερινής του ζωής.

Το 1908 με την ευκαιρία των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας συνάντησε σ’ ένα κατάστημα ένα μικρό παιδί που φορούσε τη προσκοπική του στολή. Τον ρώτησε τι είναι Πρόσκοπος. Εκείνο πρόθυμα του εξήγησε ότι ο Πρόσκοπος είναι ένα παιδί που είναι πάντα έτοιμο να βοηθάει τους άλλους και να κάνει μια καλή πράξη κάθε μέρα. Η ωραία αυτή απάντηση του Άγγλου Προσκόπου έδωσε την αφορμή στον Αθ. Λευκαδίτη να μελετήσει τον Προσκοπισμό και να τον μεταφέρει στην Ελλάδα.

Το Νοέμβριο του 1910 ίδρυσε με μαθητές του Λυκείου Μακρή, όπου ήταν καθηγητής, τη πρώτη ομάδα Ελλήνων Προσκόπων.

Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης διετέλεσε Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π και η ψυχή της ανάπτυξης του τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Επέστρεψε στο Δημιουργό στις 18 Ιουνίου του 1944.