Η ιστορία μας

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω θα φτάσουμε στο Περιστέρι του 1927. Τότε στην εποχή “Της Γενιάς της Παράγκας” δυο αδέλφια ο Στέφανος και ο Ιάκωβος Νικολαϊδης, πρόσφυγες από την Κωσταντινούπολη, με πολύ αγάπη για τον Προσκοπισμό ξεκίνησαν να ιδρύσουν την πρώτη προσκοπική ομάδα στο Περιστέρι. Οι παλαιότεροι που θυμούνται λένε απλά τη φράση:

Οι αδελφοί Νικολαϊδη έφεραν τον Προσκοπισμό στο Περιστέρι.

Η ομάδα που ιδρύθηκε από τους αδελφούς Νικολαϊδη ήταν η 24η Αθηνών. Αρχηγός ανέλαβε ο Στέφανος Νικολαϊδης με δεύτερο αρχηγό τον Ιάκωβο και υπαρχηγό τον Νίκο Σαρδηνάκη. Ενωμοτάρχες στην ομάδα ήταν οι: Κακαβάς Αθανάσιος, Βουτσινάκης Αθανάσιος,  Καμπαλιός Ματθαίος, Αργυράκης Μιχάλης και ο Γεωργιάδης Ανδρέας. Στο Περιστέρι το 1932 ιδρύεται η πρώτη αγέλη με αρχηγό -ακέλα- τον Χαράλαμπο Μαντέλη. Στην περίοδο του πολέμου του  ’40 και της Γερμανικής κατοχής ο πρόσκοποι διαλύονται, όμως στα τέλη του 1944 με αρχές του  ’45 η 24η ομάδα αναδιοργανώνεται και συνεχίζει το προσκοπικό έργο με αρχηγό τον Ιάκωβο Νικολαϊδη και υπαρχηγό τον Σααρδηνάκη. Τυμπανιστής ήταν Ο Δημήτρης Τικόπουλος. Στα μέσα του 1945 ο Δημήτρης Τικόπουλος περνά τη «Σχολή Ακέλα». Όπως έλεγαν τότε τη σχολή βασικής εκπαίδευσης βαθμοφόρων λυκοπούλων και αναλαμβάνει ακέλας λυκοπούλων στην 24η αγέλη. Την ίδια χρονιά στο Περιστέρι ιδρύεται και η 28η ομάδα με αρχηγό το Νίκο Σαρδηνάκη.

Λίγα χρόνια μετά στα μέσα του 1948, η 24η και η 28η ομάδα κατόπιν διοικητικών αλλαγών της εφορείας περιοχής Αττικής, παύουν να ανήκουν διοικητικά στην Αθήνα. Έτσι το 1948 το Περιστέρι προσκοπικά γίνεται τοπική εφορεία. Τοπικός έφορος αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Κανάρης, εγγονός του γνωστού πυρπολητή του  ’21 και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Κανάρη. Έτσι το 1948 ιδρύεται στο Περιστέρι το 1ο Σύστημα Προσκόπων….